Age check

18 jaar of ouder?

Sorry, je moet 18 jaar of ouder zijn om de website te bezoeken.

5 januari 2024

Stadshaven Brouwerij wint Hard Lemonade SHAKE OFF 2023

Op 22 mei was de finale van de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF, georganiseerd door Nolet. Het barduo van Stadshaven Brouwerij Rotterdam won met hun biercocktail Ay Carambola. Superfris, spicy en complex, aldus de jury. De mannen zelf waren vooral overdonderd door het succes.

“Heel eerlijk, een proeflokaal dat wint, dat zagen we niet aankomen”, vertelt Mels van Gijzelen, barmanager bij Stadshaven Brouwerij Rotterdam. Samen met barhoofd Finn van der Linden deed hij dit voorjaar mee aan de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF, een competitie van distilleerderij Nolet. De opdracht: bedenk een hard lemonade-mix op basis van KETEL 1 Original en bruiswater. “We wisten totaal niet wat we moesten verwachten. En we waren een beetje de vreemde eend in de bijt. Pas toen we het niveau van alle inzendingen zagen, en we bijde laatste vijf zaten, drong tot ons door: dit is toch wel serieus. Dat was echt kicken.”

COCKTAILGOEROE

De twee mannen werken beiden pas sinds een jaar bij Stadshaven Brouwerij Rotterdam. Toch voelt het alsof ze elkaar al tien jaar kennen. Ze vormen samen de ‘perfecte cocktail’, zeggen ze gekscherend. Van Gijzelen als het creatieve brein, Van der Linden als een kenner van bier. Die samenwerking bleek ook voor de SHAKE OFF goed te werken. Van der Linden: “Cocktailgoeroe Elder Diaz, die bij ons in het gebouw lesgeeft, attendeerde ons op de competitie. ‘Zou het niet leuk zijn als jullie daar aan meedoen?’ Mij leek het wel wat, maar ik heb Mels eerst nog wel even moeten overhalen.”

OVER HET COCKTAILCONCEPT

Over de inzending zelf hoefden ze niet lang na te denken. Van Gijzelen: “We wilden vasthouden aan het concept van hard lemonade, maar dan met een twist. En ook belangrijk: het moest simpel zijn, zodat iedereen het zou kunnen maken.” Van der Linden vult aan: “Deze hard lemonade is een knipoog naar bier met een kopstootje. Zeker bij ons in de regio is dat een populaire combi.”

Dat het naast de jenever als basis-ingrediënt ook de eigen Moray IPA Stadshaven moest worden, was vrijwel direct voor de mannen duidelijk. Een week ervoor had het bier een bronzen medaille bij de Dutch Beer Challenge gewonnen. En op een jeneverfestival een paar weken eerder was een cocktail met dit bier als publieksfavoriet gekozen.

KEUZE VAN DE JURY

Het duo nam het in de competitie op tegen The Cocktail Creators uit Naaldwijk, The Gyros Club uit Den Haag, Spikizi Bar uit Rotterdam, en Bar Wigbolt uit Haarlem. De hard lemonade van Stadshaven Brouwerij Rotterdam maakte de meeste indruk op de jury, die bestond uit award winnende bartender Tess Posthumus, allround chef en food-artist Job Pattinasarany en Raf Duiker, eigenaar van Twentytwo Cocktailbar in Roermond. Tess Posthumus lichtte de keuze tijdens de uitreiking toe met de woorden: “Deze hard lemonade is lekker fris, spicy, complex, hij heeft een bittertje en blijft lang in de mond hangen. Ook blijft de KETEL 1 goed overeind.”

SPECIAL VAN DE MAAND

De gasten lijken het in ieder geval eens te zijn met de keuze van de jury. Van Gijzelen vertelt: “De winnende hard lemonade is nu bij ons special van de maand. Maar al vóór de grote finale kwamen gasten – nadat ze hoorden over de competitie – speciaal langs om te proeven. Inmiddels is het een favoriet.” En grote kans dat wanneer Nolet met een truck tijdelijk op het terras neerstrijkt (ook een van de prijzen), het succes alleen nog maar groter zal worden.