Age check

18 jaar of ouder?

Sorry, je moet 18 jaar of ouder zijn om de website te bezoeken.

Ons verhaal

Avontuurlijk sinds 1691

KETEL 1 is het samenspel van een bijzondere familiehistorie, vernieuwend denken en avontuurlijk doen. Het verhaal begint in hartje Schiedam en neemt je zelfs mee naar de Verenigde Staten.

Het start in Jeneverstad Schiedam

Loop mee door het Schiedam van 1691. De gloed van vuur onder koperen ketels. Ook Joannes Nolet gaat het avontuur aan en specialiseert zich in de kunst van het distilleren. Hij experimenteert onvermoeibaar met kruiden en specerijen om de perfecte smaak te vinden. Nolet maakt naam en groeit uit tot een geliefd jenevermerk in het hele land.

Meer en meer molens

Zonder gemalen graan geen jenever. Dus bouwt Nolet mee aan molens in Schiedam. ‘Niet halen, maar zelf malen’ wordt het devies. De productie schiet omhoog, net als de vraag. Reden om nog meer te investeren in de bouw van molens. Overal in Schiedam draaien er wieken voor de Schiedamse distillateurs.

Groot over de grens

Ook in het buitenland krijgen ze de Nolet-smaak te pakken. Over het water en ook later over het spoor gaat de jenever naar vele landen binnen en buiten Europa. In welke café of herberg je ook komt, de kastelein schenkt graag de jenever van Nolet. Ondertussen wordt de pracht van de jenever uit Schiedam ook ontdekt in andere continenten.

Ook naar de Verenigde Staten

Cocktailbars zijn hot in het begin van de 20e eeuw. Jenever wordt wereldwijd gedronken en is een populaire basis voor cocktails. Nolet ziet kansen en start een distilleerderij in het Amerikaanse Baltimore (Maryland). Een groot succes, want ook aan de andere kant van de oceaan wordt de Nolet-kwaliteit gewaardeerd.

De stamboom

Een rijk familie verhaal

1638 - 1702

Joannes Nolet

Het KETEL 1 verhaal begint met Joannes Nolet. Oprichter van Jeneverstokerij Nolet in 1691. Hij experimenteert onvermoeibaar met kruiden en specerijen. Deze kennis vormt nu nog steeds de basis voor KETEL 1 jenever.

1682 - 1743

Jacobus Nolet

Het nieuws gaat als een lopend vuurtje: Nolet is iets bijzonders. Met schepen en paard en wagen worden overal in het land flessen van Nolet afgeleverd. Om de vraag aan te kunnen, koopt Jacobus een graanmolen. Zo heeft hij altijd de juiste basis-ingrediënten in huis en kan de productie groeien.

1712 - 1772

Joannes Nolet

Ook Joannes is een veelzijdig ondernemer. Innovatie stroomt door zijn aderen. Hij zet machines neer voor het zware stookwerk en verbetert de infrastructuur zodanig dat er altijd schoon water naar de distilleerderij stroomt.

1747 - 1835

Joannes Nolet

Joannes zet de traditie voort en wordt zelfs Burgemeester van Schiedam. Jeneverstokerij Nolet blijft onder zijn leiding floreren en de Nolet spiritualiën verlaten dagelijks de stad, die hij met net zoveel trots bestuurt.

1773 - 1811

Jacobus Nolet

De volgende in de familielijn is Jacobus. Terwijl de Franse Revolutie het land laat wankelen, bouwt hij zelfverzekerd door aan het succes. Jacobus leidt niet alleen de Nolet distilleerderij, hij is ook geliefd als huisarts.

1801 - 1861

Joannes Nolet

Joannes is de volgende die een mijlpaal zet voor het bedrijf. Hij koopt de grond waar de jeneverstokerij nog steeds staat. Ook koopt hij aandelen in meerdere Schiedamse molens. Een gouden greep en een stevige bodem om verder te bouwen aan het succes.

1839 - 1906

Jacobus Nolet

Nederland industrialiseert. Jacobus ziet grote kansen in stoken met stoommachines. Het zware werk wordt lichter, maar aan het distilleren verandert hij niets. Dat ambachtelijke proces blijft hij trouw. En daar maakt de familie nog steeds dankbaar gebruik van.

1867 - 1934

Joannes Nolet

Van klein denken, word je niet groot. De distillaten van Nolet zijn geliefd over de hele wereld en Joannes besluit de oceaan over te steken. Hij bouwt een distilleerderij in Baltimore. Een groot succes. Tot de drooglegging van 1920 tot 1933 abrupt een einde aan dit avontuur maakt.

1915 - 2001

Paulus Nolet

De Tweede Wereldoorlog werpt een donkere schaduw over Schiedam. Met pijn en moeite weet de jeneverindustrie stand te houden. Slechts veertig distilleerderijen overleven. Na de bevrijding start Paulus weer voorzichtig met stoken en kan hij het familiebedrijf overdragen.

1941 - heden

Carolus Nolet

Carolus heeft maar één ambitie: het merk weer groot maken. Hij gelooft in traditie, herstelt de oudste koperen distilleerketel nummer 1 in ere en vernoemt de zachte en zuivere jenever hiernaar: KETEL 1. Daarna stapt hij in de voetsporen van zijn opa met de introductie van Ketel One Vodka in de VS.

Heden

Carel en Bob Nolet

Carel en Bob zijn broers en alweer de elfde generatie van de familie Nolet. Ze moderniseren het merk, zetten het in de schijnwerpers op festivals en maken een succes van Hard Lemonade. Welke stap ze ook zetten, ze bouwen vol trots verder op het werk van de eerdere generaties.

De donkere jaren

Door de Drooglegging in de Verenigde Staten van 1920 tot 1933 mag er geen druppel alcohol meer worden gestookt. De distilleerderij in Baltimore sluit gedwongen de deuren. Ook de Tweede Wereldoorlog trekt een zware wissel op Nolet. Maar opgeven? Nee, dat zit niet in het DNA van de familie.

De weg omhoog: KETEL 1

Toekomst begint met tradities. De tiende generatie Carel Nolet herstelt de oudste koperen distilleerketel van Schiedam, ketel nummer één, in ere. Het merk KETEL 1 is geïnspireerd op deze oude distilleerketel. En zo start Nolet een nieuw succesverhaal dat Nederland verovert. Ook in Schiedam kun je niet meer om KETEL 1 heen na de bouw van ’s werelds hoogste stellingmolen: De Nolet.

Op de toekomst!

KETEL 1 is een graag geziene gast: thuis, in cafés, clubs, restaurants én natuurlijk op festivals. In een inmiddels zeer moderne distilleerderij, met nog altijd de traditionele ketels in werking, werken ruim honderd trotse medewerkers samen om de beste jenever te maken. Een passie die we elke dag met elkaar delen. En zo gaan we vol vertrouwen naar de toekomst. Samen met jou. Welkom bij de familie.

Bezoek ons

Virtuele tour

Een virtuele tour door de oudste distilleerderij van Nederland. In verband met covid zijn al onze tours online.

Schrijf je in

Webshop

Ben je fan van KETEL 1 of op zoek naar een leuk cadeau? Kijk dan ook eens in onze webshop. Met jouw aankoop steun je dan ook nog eens het goede doel.

Ga naar de webshop