Age check

18 jaar of ouder?

Sorry, je moet 18 jaar of ouder zijn om de website te bezoeken.

AVONTUURLIJK SINDS 1691

Ons verhaal

KETEL 1 is het distillaat van een bijzondere familiehistorie, vernieuwend denken en avontuurlijk doen. Het verhaal begint in hartje Schiedam en neemt je zelfs mee naar de Verenigde Staten.

Het start in jeneverstad Schiedam

Loop mee door het Schiedam van 1691. De gloed van vuur onder koperen ketels. Ook Joannes Nolet gaat het avontuur aan en specialiseert zich in de kunst van het distilleren. Hij experimenteert onvermoeibaar met kruiden en specerijen om de perfecte smaak te vinden. Nolet maakt naam en groeit uit tot een geliefd jenevermerk in het hele land.

Meer en meer molens

Zonder gemalen graan geen jenever. Dus bouwt Nolet mee aan molens in Schiedam. ‘Niet halen, maar zelf malen’ wordt het devies. De productie schiet omhoog, net als de vraag. Reden om nog meer te investeren in de bouw van molens. Overal in Schiedam draaien er wieken voor de Schiedamse distillateurs.

Groot over de grens

Ook in het buitenland krijgen ze de Nolet-smaak te pakken. Over het water en ook later over het spoor gaat de jenever naar België, Duitsland en Frankrijk. In welke café of herberg je ook komt, de kastelein schenkt graag de jenever van Nolet. Ondertussen wordt de pracht van de jenever uit Schiedam ook ontdekt in andere continenten.

Ook naar de Verenigde Staten

Cocktailbars zijn hot in het begin van de 20e eeuw. Jenever wordt wereldwijd gedronken en is een populaire basis voor cocktails. Nolet ziet kansen en start een distilleerderij in het Amerikaanse Baltimore (Maryland). Een groot succes, want ook aan de andere kant van de oceaan wordt de Nolet-kwaliteit gewaardeerd.

De donkere jaren

Door de Drooglegging in de Verenigde Staten van 1920 tot 1933 mag er geen druppel alcohol meer worden gestookt. De distilleerderij in Baltimore sluit gedwongen de deuren. Ook de Tweede Wereldoorlog trekt een zware wissel op Nolet. Maar opgeven? Nee, dat zit niet in het DNA van de familie.

De weg omhoog: KETEL 1

Toekomst begint met tradities. De tiende generatie Carel Nolet herstelt de oudste koperen distilleerketel van Schiedam, ketel nummer één, in ere. Het merk KETEL 1 is geïnspireerd op deze oude distilleerketel. En zo start Nolet een nieuw succesverhaal. Ook in Schiedam kun je niet meer om KETEL 1 heen na de bouw van ’s werelds hoogste stellingmolen: De Nolet.

Op de toekomst!

KETEL 1 is een graag geziene gast: thuis, in cafés, clubs, restaurants én natuurlijk festivals. In een inmiddels zeer moderne distilleerderij, die nog altijd traditioneel oogt, werken ruim honderd trotse medewerkers samen om de beste jenever te maken. Een passie die we elke dag met elkaar delen. En zo gaan we vol vertrouwen naar de toekomst. Samen met jou. Welkom bij de familie.